PDA

Переглянути повну версію : Атака архітектурних монстрів, або На що перетворюють Львів?

Все
11.04.2007, 02:33:23
перепрошую адміністрацію, спочатку запостив то в темі про новини, а потім зрозумів, що таке паскудство вимагає окремої теми...

Атака архітектурних монстрів
06 квiтня 2007 14:49

Львівські архітектори хочуть позбавити Львів містечковості, спорудивши в центрі міста скляний бізнес-центр.

Маленький затишний центр Львова, якому постійно бракує коштів на реставрацію пам’яток архітектури, поступово починає оновлюватися. Щоправда, не за рахунок відновлення пам’яток, а за рахунок новобудов, які постають в «архітектурних шпаринах» міста.

Не встигли львів’яни оговтатися від грандіозного новочасного проекту із назвою «Укрсоцбанк», що на пл. Міцкевича, (в народі – унітаз), як наші архітектори запропонували містові чергового новочесного красеня - торгово-комерційний центр «Брістоль-плаза».

Йдеться про забудову дворика за славетними львівськими «Мандриками», що на вулиці Гнатюка, а також про надбудову на будинках по просп. Свободи 19-21. Проектанти вивели цілу філософію нового витвору архітектурної творчості. Мовляв, «проект враховує подальший розвиток історичного кварталу», «а надбудова виступає як чергове стилістичне нашарування в кварталі – пізній модерн». Заплановано, що з 8,5 тис. кв м загальної площі торгово-офісного центру, приблизно половину буде виділено, власне, під торгівлю, ще 2 тисячі – під офісні приміщення, а решту – під кнайпи та ресторанчики. Крім того, у проекті передбачено будівництво підземного паркінгу, в’їзд у який має бути з вулиці Гнатюка.

Присутні на громадських слуханнях львівські архітектори дружно висловили своє захоплення пропозиціями щодо проекту „Брістоль-плаза”. Як пояснив у коментарі „Погляду” директор інституту „Укрзахідпроектреставрац я” Володимир Швець, такі проекти – це можливість для Львова нарешті позбутися містечкового підходу щодо нашого архітектурного середовища. Мовляв, подобається проект чи не подобається – це справа суб’єктивна, а розвиток міста та світові тенденції – справа об’єктивна. А світові тенденції, власне, і говорять про те, що будинки мають відображати ту епоху, коли їх будують. „Ми маємо купу львівських прикладів, коли скандальні будинки пізніше ставали пам’ятками архітектури. В епоху бароко будували барокові будівлі, в епоху класицизму – теж будинки тієї епохи. Боятися, що ми щось втратимо, будуючи щось нове, – це дрібномістечковий підхід, – коментує Володимир Швець. – Я маю застереження до проекту, але зовсім не через скляні фасади. Назагал, я дуже задоволений тим цивілізованим способом, яким це роблять, масштабом проекту і людьми, які до того залучені”.

Такої ж думки дотримується начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. Мовляв, пам’ятка цінна тим, що вона є. А якщо її немає, то нема сенсу її відбудовувати. Згідно з Віденською хартією нові будівлі, які будують в історичній частині міста, мають відповідати історичній правді. Тож, якщо у ХХІ столітті в центральній частині міста будують будинок, значить, він має відповідати ХХІ століттю.

„Львів завжди був прогресивним. А тепер ми щораз більше скочуємося до дрібної провінції. І це тільки через наш менталітет, - каже Лілія Онищенко „Погляду”. - Мене дивує позиція тих, які хочуть, щоб Львів був містом курних хаток із коминами. Позиція нашого управління натомість є такою: все, що є пам’ятками, має бути збережене, відреставроване і перетворене в цукерочок. А все, що ми будуємо на початку ХХІ ст., має відображати архітектуру початку ХХІ ст. Коли збудували нашу Ратушу, то львів’яни казали, що то куб із комином. Люди не хотіли його бачити, тому що пам’ятали стареньку ренесансну Ратушу. А нині це пам’ятка архітектури”.

Проти проекту, як завжди, виступили лише „опорівці” (це не дивує, вони завжди і проти всього проти), та радник міського голови Андрій Салюк, який висловив думку тієї частини львів’ян, які люблять центр Львова таким, яким він є сьогодні, без впровадження світових тенденцій та геніальних проектів сучасних архітекторів. „Усі кажуть, що це, мовляв, величезний прорив. Але мені не подобається. Кажуть, що це революційно, добре, що ми відходимо від містечкового провінціоналізму, що це, мовляв, сучасне слово в архітектурі, формі, матеріалах. Але, на мою думку, це краще будувати в іншому місті. Навіщо це пхати в стару забудову? Візьміть – побудуйте це в іншому місті, створіть свій центр. І нехай це буде ваш новітній центр Львова з новітньою архітектурою, - прокоментував „Погляду” свою позицію пан Салюк. - Боюся, що це створить прецедент, і подвір’я Львова почнуть забудовувати такою новочасною забудовою. А мені видається, що якщо ми маємо цілісний гарний історичний центр, то таким він і має залишитися”.

Ольга ІГНАТОВА, „Новий Погляд”

Dracula
11.04.2007, 08:56:30
Добре, що при владі не всі дураки... І хоть би Салюка підтримали...

fla
11.04.2007, 10:27:02
ви, знаєте... я загалом собі думаю, що наш центр для такого дещо затісний.. то імхо з однієї сторони.. а з іншої сторони.. я не проти оновлення центру.. головне, щоби воно вписувалось гарно в решту... а от чи наші так вміють, то вже інша історія.

saddy
11.04.2007, 16:17:02
а мені подобаєтся та ідея.По-перше-з8являтся нові торгові і офісні площі,по-друге зробится ремонт будинків 19-21 на проспекті,по третє будинки не будуть виглядати ніби в жовкві,чи СМТ.

orest.lviv.ua
11.04.2007, 23:16:41
Є свої плюси і мінуси. Але в європі в кожному великому місті є якісь модернові будинки, які межують з памятниками архітектури. І це вважається нормальним.

Все
11.04.2007, 23:19:36
так, тільки ті будинки не бовваніють над загальним ландшафтом і максимально вписуються в середовщище... де ви бачили в центрі європейського міста громаду збетону і скла?

Rainbow
12.04.2007, 20:12:40
Це ідея це суцільний маразм. Новий бізнес центр це багато робочих місць, як наслідок по вузьких вуличках Львова взагалі нікуди не проїдете. Директори фірм поїзжджаються на своїх махінах, а припаркувати то де? І буде таке як в Києві на Печерську. І як наслідок пробки і все що з ними звязано.
Взагалі це все діло треба виносити з центру, інакше будем мати проблеми гірші ніж в Києві. А якщо ще почнем дороги розриряти, то можна хрест ставити на майбутньому Львова.
Тому це величезний незараз міській владі Львова. Інакше ніж маразматичною, ці ідею назвати неможна.

Дефініція
12.04.2007, 22:25:52
В Парижі є "традиційний" центр міста і "новий Париж" - бізнес центр з новочасними будинками. Хоча будинками це важко назвати. Це радше витвори сучасного архітектурного мистецтва!
Такий варіант вважаю оптимальним і для Львова, бо:
1) центр Львова малий;
2) у центрі і так пробка на пробці, а як будуть новобудови і добудови, то потік транспорту збільшиться, відповідно ситуація з пробками загостриться;
3) паркінгів в центрі і так бракує, а зі збільшенням кількості транспорту гострішою стане і ця проблема. (якщо говорити пропідземні автостоянки, то цевихід лише для працівників відповідних офісних центрів, а люди, які приїжджатимуть у справах в зазначені центри паркуватимутьна вулицях, на яких і так ніде пройти!)
4) пристосувати новобудови і добудови до архітектури центру таким чином, щоб вони не виглядали як одоробало-Укрчоцбанк вкрай важко;

hudzyk
06.05.2007, 05:00:11
всіх, хто підтримує "новобудови" в центрі, попрошу подивитися ще раз на укрсоцбанківського урода. перехочеться таке підтримувати. якщо не перехочеться, прошу подивитися ше раз. якшо й після цього не перехотілося, то або до окуліста, або на Кульпарків.

saddy
06.05.2007, 11:37:55
а напроти ж теж новобудова-укрексімбанк...А потім ще глянь на фотки початку 19 ст. І подумай,що би було зі львовом,якби нічого не будували!

LaSG
06.05.2007, 12:59:32
мало знайдеться міст по Україні і закордоном, населення якого так любить його архітектуру. А Львів таки входить в цей перелік. І не тільки львів'яни в захваті від свого міста, але й в німців і поляків слюні течуть при самій думці: якби Львів був їхній. І сумніваюсь, що новобудова прикрасить наше місто краще, аніж реставрування стареньких будиночків... я проти цих новобудов. Нехай вони там далі стоять на СИхові чи десь інше своїх модернізованих гігантських центр бариг!

USk@
06.05.2007, 13:25:42
І не тільки львів'яни в захваті від свого міста
А й тернополяни.Була в Львові-просто в захваті.Хочеться ще і ще приїздити до вас!От тільки змоги нема...:(
Така архітектура!Це просто...ну...в мене немає слів!Це просто диво!Була в Болгірії, в Туреччині, бачила Сінгапур і Таїланд, але ніщо не порівняється зі Львовом!

Rainbow
06.05.2007, 19:55:38
USk@, до мене в свій час прижджали друзі з Харкова. І не раз. І не проти ще раз. От тільки після того як наплодять архітектурних монстрів в центрі, цікаво чи зросте привабливіть міста?
А все просто: через тупість чиновників.

LaSG
06.05.2007, 19:58:58
От тільки після того як наплодять архітектурних монстрів в центрі, цікаво чи зросте привабливіть міста?
це буде як у віршиках: не до складу, не до ладу, поцілуй к...у ззаду. :(

hudzyk
07.05.2007, 02:45:05
через тупість чиновників.
не в тупості чиновників діло, а в недалекоглядності і зажерливості. дмаєш, Садовий не розуміє, шо не можна в центрі Львова таку фігню будувати? розуміє. тільки от в будівельників знайшлися вагомі аргументи. підозрюю, конвертом не обійшлося, в чемоданчику несли

LaSG
07.05.2007, 11:07:53
не в тупості чиновників діло, а в недалекоглядності і зажерливості. дмаєш, Садовий не розуміє, шо не можна в центрі Львова таку фігню будувати? розуміє. тільки от в будівельників знайшлися вагомі аргументи. підозрюю, конвертом не обійшлося, в чемоданчику несли
банально, але гроші далі вирішують все... і якщо вони таки це зроблять, то це буде ще один яскравий приклад!!

Rainbow
09.05.2007, 00:47:46
тільки от в будівельників знайшлися вагомі аргументи.
Значить будівельники телепні послідні. Як сам кажеш, далекоглядності 0.

Все
30.06.2007, 10:00:16
Хороша стаття на цю тему... Вмявляється, вже не один такий проект є, а цілих три, ще й на Вірменській і на Франка... Виникає бажання добряче вилаятися...

{ додано через 45 секунд }
Ось лінк:
http://www.portal.lviv.ua/exclamation/2007/06/27/144343.html

Roxie
30.06.2007, 11:51:14
Виникає бажання добряче вилаятися...
це точно!! та ж центр Львова занесли до ЮНЕСКО!! цілий центр.. і якщо через той Укрсоц, його ще виключили звідти, то точно скоро виключать... Як не мають де грошей діти - хай будують в іншому районі.. але не в центрі!! чого руки в центр пхати??

fleshka
08.07.2007, 02:02:25
це точно!! та ж центр Львова занесли до ЮНЕСКО!! цілий центр.. і якщо через той Укрсоц, його ще виключили звідти, то точно скоро виключать... Як не мають де грошей діти - хай будують в іншому районі.. але не в центрі!! чого руки в центр пхати??

+1
про той банк (унітаз), то було останнє попередження місту, ще оин уродік в центрі і ми поза грою (вилітаємо з юнеско)

saddy
11.07.2007, 01:21:20
Львів по любому повинен розвиватись,і інфраструктра в тому ж числі...Так,що будівництво має іти....Втч. торгових і бізнес центрів.Тільки правда нагляд за тим має бути.Тіки поки що так сит. дав хабар-будуй.Не да-ніфіга.От я наприклад не розумію чому заборонили будівництво кварталу на шевченка...Не дали хабаря???Там ж склозавод і ті 18-повенрхівки зовсім би не псули архітектуру,а їх відать попросили зменшити поверховість.Навіщо???тож не центр навіть.не історичний квартал.Висновок один-не дали!