PDA

Переглянути повну версію : Центр укрїнської книги

hudzyk
29.05.2007, 10:35:21
Сеник створить Центр української книги у Львові

У п’ятницю напередодні професійного свята видавців і книгорозповсюджувачів, голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник зустрівся із секретарем спілки письменників України Михайлом Слабошпицьким, директором видавництва "Каменяр", заступником голови Ради асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Львівщини Дмитром Сапігою, заступником голови Асоціації видавців і книгорозповсюджувачів України Михайлом Ватуляком та директором видавництва "Галицька Видавнича Спілка" Ярославом Сватком. Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

Під час зустрічі обговорювалися проблеми українського книговидавництва і розповсюдження в області, йшлося про шляхи їх вирішення та підтримку з боку Львівської обласної ради. Як зазначили учасники зустрічі, одна із найголовніших проблем - книгорозповсюдження.

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник зазначив, що особисто лобіюватиме питання будівництва Центру української книги у Львові. Як повідомили учасники зустрічі, п’ять років тому Львівська міська рада виділила земельну ділянку під будівництво згаданого Центру, однак далі питання не вирішується.

Учасники зустрічі також домовились про те, що обласна рада сприятиме у проведенні книжкових фестивалів у районах області.

Вирішено також, що представник Асоціації книговидавців і книгорозповсюжувачів буде включений до складу ради з питань книгодрукування, утвореній при постійній комісії культури, духовного відродження, ЗМІ, туризму Львівської обласної ради Адже, як зазначив Мирослав Сеник, обласна рада щороку виділяє кошти на підтримку українського книговидання і щороку ця сума збільшується. Цьогоріч вона становить 750 тис.грн.

Під час зустрічі видавці висловили багато нарікань на процедуру проведення тендерів на закупівлю книг для бібліотек Львівщини.

Обсерватор

{ добавлено через 1 хвилину }
реально, народ, як думаєте, можна такими штуками присадити народ на читання української книги "зверху"? хто як ставицця до таких штук?

Дельфін
29.05.2007, 12:41:21
Буде непогано, якщо дійсно у Львові буде створено такий центр, де можна буде придбати українську книгу. Якщо він буде гарно розрекламований, а також якщо будуть частіше проводитися всякі книжкові фестивалі, то я думаю це сприятиме росту українського видавництва, і більше людей, особливо молодь(я надіюсь) буде заохочуватися до читання на рідній мові.:)

Дефініція
29.05.2007, 12:44:23
Ну присадити - не присадити, але дати шанс людям прочитати українську книжку - це добре. Книгарень в нас багато, але процент української книги там відносно малий.
Учасники зустрічі також домовились про те, що обласна рада сприятиме у проведенні книжкових фестивалів у районах області.
Оце рішення я схвалюю і підтримую.

Взагалі, на мою думку, така діяльність повинна вестись постійно, адже держава повинна створювати умови для розвитку мови і культури населення.

hudzyk
29.05.2007, 13:07:35
а ви в курсі, шо було, коли "Буква" вирішила зробити ставку на українську книгу? виставили на найкращі місця українські книги, на Дорошенка заповнили більше чим половину стелажів. За місяцуь в них продажі впали в три рази, народ її просто не купував. в результаті потім тиждень вотам стояли пусті полиці, а на них таблички - тут була українська книжка, але ви її не купували
може, не в підтримці справа, може, проблема в нас з вами?

Дефініція
29.05.2007, 13:19:48
hudzyk, знаєш, стосовно "Букви", ще є така річ як ціна. В НТШ можна купити ту ж українську книжку на 2-3 гривні дешевше, то ж навіщо платити більше?
Мої знайомі книголюби, читачі української книги, є постійними клієнтами НТШ чи гуртівні на Зеленій.

Julijka
01.06.2007, 10:26:25
реально, народ, як думаєте, можна такими штуками присадити народ на читання української книги "зверху"?
ну що значить присадити зверху? їхнє завдання - створити максимум умов для того щоб товар (книга) дійшла до споживача, а вже шляхи цього "доходження", чи то буде реклама, чи фестивалі, чи будова Центру, чи.... То вже дійсно їхня справа, якщо це є власне "присадити зверху", ну то думка загалом непогана... Інша справа, що, можливо, (я в тім не добре знаюсь) потрібно не зовсім ці важелі рунтати, можливо слід зробити так, щоб українська книга була дешевшою і доступнішою, як для видавця так і для споживача... Може таки з сего варто починати? Тобто треба тиснути не на останні ланки в споживацькому ланцюгу (ну бо, наскільки я зрозуміла, саме це й малось наувазі при розмові про будову Центру укр книги), а все-таки на початкові... Я дуже хочу купувати багато книжок, але на місяць більше 1-2 за середньою ціною 20 грн. я наразі позволити собі не можу :( Тому я теж стала тією людиною, яка зробила ось це: тут була українська книжка, але ви її не купували... Мені видається що то троха жорстока фраза...

hudzyk
01.06.2007, 12:25:14
Інша справа, що, можливо, (я в тім не добре знаюсь) потрібно не зовсім ці важелі рунтати, можливо слід зробити так, щоб українська книга була дешевшою і доступнішою, як для видавця так і для споживача... Може таки з сего варто починати? Тобто треба тиснути не на останні ланки в споживацькому ланцюгу (ну бо, наскільки я зрозуміла, саме це й малось наувазі при розмові про будову Центру укр книги), а все-таки на початкові...
думаю, тут ти на 100 процентів права
в принципі, скрізь в Європі на тому побудована політика в цій сфері - на лояльному оподаткуванні видавців,плюс в Росії, Франції, Німеччині, Польщі і Австрії є ше стипендіювання авторів
в результаті на виході то всьо компенсуєцця меншою ціною книжки