Переглянути повну версію : Сортування сміття
Perekotupole
23.05.2008, 20:00:47
Нещодавно був у Калуші, мене сильно вразило, що вони розпочали сортування сміття - окремо папір, окремо пластикові пляшки, скло та інше сміття. По всему місту стоять новесенькі смітники, очевидно, місто добряче виклалося на нововведення. Я трохи позаглядав там по смітниках, люди ще не привикли сортувати сміття і багацько сміття у невідповідних контейнерах, але принаймні скла і пластикових пляшок у контейнерах "змішані відходи" невидно. Треба трохи часу, щоб люди привикли сортувати сміття, але принаймні у Калуші вони почали це робити. Якщо у маленькомі місті таке зробити, то чом у Львові цього ще досі немає??? Адже виграш (прибуток) від сортування у великому місті більший, ніж у маленькому. Не хочу, щоб на моє місто тикали пальцем як на місто, де ще немає сортування сміття...
sanekjn2
23.05.2008, 20:09:42
Давно вже нашим пора навчитись на смітті заробляти гроші, як це роблять у світі.
nA[0]
23.05.2008, 20:10:08
в Києві колись теж так було якийсь час, але швидко зійшло на пси, бо коли контейнери переповнюються, то кидають вже без розбору, в той, де ще є місце, і тоді користі від того вже ніякої нема, бо сміття сортоване тіки знизу. тому зараз скрізь вже стоять звичайні контейнери для "чогопопало"
от якщо б комунальні служби працювали так як треба, і вивозили смітники ще до того, як вони переповняться, тоді все було б добре
Julijka
23.05.2008, 20:19:44
Хмм... дуже цікаво! Чи то такий в калушан екпсремент і чи давно?.. Приємно, що хоч жителі менших братніх міст починають то робити, так, гляди і галичани свою панську дупу підоймуть і почнуть сміття сортувати і старатися зменшити в об'ємі (А Ви часто, принаймні сплющуєте пачки з-під соку, коробки від цукерок та інше?.. Самі дайте перед собою в-дь на таке просте запитання). Але для того треба, як мінімум, розуміння і бажання. Судячи з гор сміття, які зараз валяються чи не під кожним деревом у парках (пройдіться Кайзервальдом...) бажання просто величезне! Знаєте, часом мислю собі, жи львів'яни заслужили собі такого мера...
Perekotupole
23.05.2008, 20:36:04
Чи то такий в калушан екпсремент і чи давно?
менше року, минулої весни у Калуші був, ще нічого не бачив. А на експеримент надто масштабно, по всему місту. І сміття поза контейнерами не видно, самі на фотографіях бачите, мабудь закупили нові сміттєвози.
] от якщо б комунальні служби працювали так як треба, і вивозили смітники ще до того, як вони переповняться
погоджуюсь. бо поки не буде добре працювати та системка, яка є, то й будь-яка інша, хай навіть ідеальна, не працюватиме толком
а з іншого боку... в Німеччині, щоб винести сміття, людині треба мінімум півгодини. кожен з вас особисто згоден викроювати отсей час, коли його вічно немає? тому-то нескоро українці звикають до нових сміттєпорядків
ssTAss
26.05.2008, 10:43:00
шось подивився на хфотки і пригадався мі "совок". Та тоді ніби і було сортоване сміття, тіко ми того не зауважували. Будете заперечувати? Тоді наведу декілька прикладів. Пляшки (склотару) приймали ? (ПЕТ не було) - приймали, отже скла майже в смітті не було. Те саме з папером (пунктів прийому макулатури було купа, та ше й книжки файні за то можна було дістати). А харчові відходи збирали по будинках як не двірнички так ше хтось (свиням на село). Не знаю як у вас, але в нас в будинку стояв контейнер (ящик) на харчові відходи. Ото і виходить, шо не тра було шось вигадувати, а тіко продовжити та розвинути почате.
vika dry
27.05.2008, 12:21:04
Дійсно, ssTAss, було таке в СРСР. Думаю, що якби зараз сортували, то було б супер.
В мене на роботі одна жінка співпрацювала з французами в сфері науки, то вона розповідала, що там скількись процентів (вроді сорок???) на опалення житлових будинків і підприємств йде енергії від спалювання сміття. Яка економія!!! Я - за безвідходне (або маловідходне) виробництво. Потрібно берегти нашу домівку, Землю.
Ikrynka
27.05.2008, 14:54:58
Потрібно берегти нашу домівку, Землю.
угу.....то тре ше купу років шо б наші до того дійшли..........
Freedomm
14.06.2008, 15:22:12
Шукаємо однодумців для проведення у Львові екологічних акцій та встановлення контейнерів для пластикових пляшок,
подробиці на сайті http://anastasia-lviv.razom.eu/ekologia/index.html
GoodMusicForever
26.08.2009, 16:37:41
...скажу вам так: дійсно потрібно більше урн для сміття - тоді людина сміття викине обовязково в урну, а не на землю Але адміністративну відповідальність теж було би не погано запровадити. Цей штраф, розміром в 140 грн швиденько відівчив би любителів посмітити від цієї звички Це я бачу на прикладі Польщі - тут ще багато недопалків валяється на землі, але страх є ... і то дуже великий Так само тут не можна на вулиці на лавочці так як у нас, в парку пити пива - за це штраф приблизно 180 грн. Але у нас покищо все це не реально - в нас дуже легко купити нашу міліцію . От таке-то
Станіслав
27.08.2009, 18:42:59
В Тернополі теж є окрема урна для пластику. А в Слов'янську - окрема для скла. В Краматорську і Дружківці здається три якихось окремих урни, але не пам'ятаю точно для чого.
Сміття сортувати необхідно. Інакше екологічна катастрофа невідворотна. Хоча одного лише сортування сміття недостатньо. А то випускають зараз багато товарів з коротким терміном експлуатації - скоро потонемо в них.
Rol@nd
27.08.2009, 18:48:45
Думаю при стереотипності і поведінці нашого населення у стилі "А нашо воно?" набагато ефективніше створювати окремі сміттєсортувальні станції. Принаймні для невеликих міст 100-200 тис.осіб точно.
g_oleksiy
27.08.2009, 19:06:46
Чудова ідея. Проте це лише половина справи. Інша справа коли вже побудують завод для переробки сміття? Скло - переплавляти, пластик -гранулювати і переробляти, папір - теж переробляти, решту - спалювати і отримувати тепло чи шлакоблоки. Це не менша пролема. Саме по собі сортування - половина справи.
Freedomm
04.03.2010, 20:32:25
У Львові вперше встановлено контейнер для сортування пластику у школі. Пілотний проект по сортуванню пластику розпочався у школі № 63 на вул. Личаківській, 171
http://eco-lviv.razom.eu
У Франику вже к-ка років сортують сміття в де-яких районах. Пра заводи з переробки так і залишилися в обіцянках і на планах.
Roxie
28.03.2010, 21:12:32
а толку встановлювати смітники для різного сміття, якщо немає заводу для подальшої переробки? мені здається, що процес має бути зворотній... от коли встановлять завод по переробці сміття, тоді й потрібно вчити людей сортувати відходи... чому? тому що тоді не буде так як в Києві з переповненими смітниками, а завод сам буде зацікавлений в доставці сортованого сміття для подальшої переробки..
Freedomm
30.03.2010, 13:47:13
У Львові вже біля 10 років працює завод по переробці пластику - Інтерпет або Галпет
razerstam1
02.04.2010, 06:25:50
- accept, so glass is almost no debris. Same with the paper (recycling was a bunch, and Shea and books on fine then you can get). A food waste collected in the houses so as not dvirnychky Shea someone (pigs in a village). Do not know about you, but our house was a container (box) of food waste. Look out and matched no in May was шось invent, and to extend and develop тіко begun.
Спочатку тра виховувати культуру викидання сміття в населення. Нинька спостерігав, як комунальники чемно визбирують сміття обіч дороги на Франик.
Freedomm
05.04.2010, 09:30:11
Спочатку тра виховувати культуру викидання сміття в населення
– aton, дуже слушна думка. Тисячі львів’ян і мільйони українців кажуть так само… і нічого не роблять, щоб змінити ситуацію. Більшість звикла нарікати на життя і чекати, коли прийде ХТОСЬ і вирішить всі проблеми. Ми маємо те, чого заслуговуємо своєю пасивністю і байдужістю.
Насправді, навіть одна людина може багато змінити. А у Львові екологічні заходи підтримують і міська рада, і управління освіти, і відділ екології. Бракує тільки ініціативних людей. Думаю, у Франківську така ж ситуація.
Питання лише в тому, чи готові ВИ щось зробити.
Шановні Julijka, nA[0], ssTAss, vika_dry, Ikrynka, Rol@nd, g_oleksiy, Roxie, чи готові ви на ділі допомогти вашому місту стати не тільки культурною і архітектурною перлиною Європи, а й прикладом чистоти і РОЗУМНОГО поводження з відходами. Бо ж не личить українцям (як тепер модно казати – нащадкам Аріїв) жити на купі сміття.
Можете ознайомитися з нашими екологічними ініціативами, а може маєте якісь цікаві ідеї і готові впровадити їх в життя. Давайте діяти спільно. Одна голова добре, а дві – краще.
НГЕІ «Чистий Львів» http://eco-lviv.razom.eu
{ додано через 1 хвилину }
Ось якого листа ми отримали минулого тижня:
«Добрий день,
Завантажив вашу листівку для школи http://eco-lviv.razom.eu/tri/lustivka.pdf Чи не плануєте ви зробити подібну листівку, яку можна було б вивісити в під`їзді будинку? Ми вже спілкувались з представниками Львіввторпереробки на предмет встановлення контейнера для збору ПЕТ-пляшок, вони обіцяли що до кінця року такий контейнер буде встановлено (вул. Наукова). От перед тим хотілося ознайомити людей, що таке ПЕТ і чому його потрібно здавати! Думаю подібні листівки стали б в нагоді не тільки нашому ОСББ.»
НГЕІ «Чистий Львів» http://eco-lviv.razom.eu
vBulletin v3.8.0, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.