mcandre
02.07.2008, 17:11:21
Відносини Жеку із жильцями будинків - якими законами регулюються і де їх можна переглянути?
Маю неприємну ситуацію з жильцями, котрі живуть наді мною. Хотілось би знати, у межах якого законодавства їх вирішувати.
Є тут якісь юристи, кваліфіковані у таких цивільних питаннях? Можливо, хтось щось толкове порадить?
Irene
02.07.2008, 18:49:11
А в чому саме полягають проблеми?
Thror
02.07.2008, 19:01:08
В залежності від ситуації її можна вирішувати в рамках від цивільного до крмимінального кодексу.
Ну і не завжди щось взагалі можна робити.
Все від ситуації залежить.
Irene
02.07.2008, 22:12:03
Є певні нормативи якими займається дільничий, а є такі якими жек, тому опиши які саме вибрики твоїх сусідів тебе дістають, пораджу що де і по чому, але конкретно проблему.
Дефініція
03.07.2008, 15:37:09
Стосунки жеку з мешканцями будинку врегульовуються бажанням чи не бажанням відірвати свою п"яту точку від крісла чи, хоча б, взяти в руки телефон. Дане бажання врегульовується Вашою щедрістю. Ваша щедрість врегульовується наглістю Ваших сусідів і злістю на них. Це de de facto.
A de jure, в залежності від проблеми, Вам слід звертатись або до ЖЕКу, або до дільничного міліціонера.
Хоча, я думаю, ЖЕК Вам нічим не допоможе в вирішенні проблем з сусідами. В цієї структури недостатньо авторитету.
Irene
03.07.2008, 16:36:39
Агов... макандре... напиши проблему, зараджу... з юр точки зору...
mcandre
22.08.2009, 11:15:26
Між мною і сусідом в туалетній кімнаті протікала труба. Труба протікала у ніші квартири вище, тобто у перекритті між нашими квартирами.
Сусід відмовлявся надати доступ відповідним службам до заміни труби. Відповідно, у мене в туалетній кімнаті постійно була мокра стеля.
Є законні методи вирішення таких ситуацій, а саме шляхом так званого «несанкціонованого доступу», передбаченого ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», але жек боявся їх реалізовувати, оскільки сусід працює в обласній прокуратурі. Головний інженер жеку боялась мати справу з тим сусідом.
Мої батьки протягом 3-4 років писали море заяв та скарг в жек з проханням ліквідувати аварійну ситуацію, приходили до начальника, але жек був настільки бездіяльним, що навіть, не відповідав на них.
Отже, згідно процедури, я написав заяву в жек з проханням замінити трубу. Прийшла відповідь, що сусід не надає доступ, тому жек не має можливості замінити трубу. Я змусив жек працювати і прийшла комісія, яка склала акт про затоплення.
Все, на що спромігся жек, це написати цей акт. Але акт про затоплення є ключовим документом для подання справи до суду, тому час на спілкування з жеком не був витрачений даремно.
Далі звернувся у міську раду, відділ ЖКП. В міській раді нічого дієвого не зробили, лише перенаправили справу в районну адміністрацію, яка і мала вирішити справу з сусідом. В міській раді сидять бюрократи, які лише генерують купу паперу і не роблять нічого дієвого.
Аналогічна ситуація спіткала і в районній адміністрації (РА). Остання мала вирішити питання, а в разі неможливості вирішення направити справу до суду. З РА прийшов якийсь заступник, оглянув приміщення і потім протягом 4 місяців мені надсилав «стандартні» відповіді, замість того, щоб подати справу до суду. Пізніше я довідався, що на того заступника було здійснено вплив і що справа не мала дійти до суду. Довелось через районну прокуратуру змусити РА таки подати справу до районного суду.
В суді відбулось попереднє засідання, на яке не прийшов ні позивач – юридичний відділ РА, ні відповідач – сусід. На цьому етапі мене дістала повна бездіяльність інстанцій всіх рівнів стосовно вирішення даного питання і я вирішив піти далі і довелось підключити високопосадовців. Спочатку пішов до першого заступника прокурора Львівської області, який прямо наказав сусідові дати доступ службам замінити аварійну трубу. Сусід доступ погодився дати, але навів якісь «умови», на зразок що труби мають бути пластикові та ін. Тобто, провести ремонтні роботи халатно.
Мене це не влаштувало, тому поговорив з першим заступником місього голови Олегом Синюткою, який і дав вказівку голові РА вирішити це питання нормально і до певного терміну. Зустрівся з головою РА, з якою уточнив деталі і яка віддала підлеглим вказівки вирішити цю ситуацію до певного терміну. Після цього всі спрацювали як швейцарський годинник. Справу було вирішено, труби було замінено точно в термін, використані металеві труби. Протікала труба холодної води – в ній був отвір 0,5 на 4 см.
Це питання можна було вирішити за місяць, якби використав високий рівень посадовців. Але мені було: 1) цікаво подивитись, як працюють відповідні служби, механізм вирішення подібних складних питань, 2) хотів довести сусіду законним шляхом, що він неправий, 3) перші дві причини породили певний азарт вирішити це питання, 4) інші причини.
99,9% людей вирішують проблеми через жек і не мають можливості йти далі, тому дуже прикрим є той факт, що їх складні проблеми так ніколи і не вирішуються через бездіяльність жеку чи районних адміністрацій, які, в кращому разі, лише пишуть відповіді на звернення, а в гіршому – просто ігнорують громадян. Всі посадовці працюють без ентузіазму, виконують свій кусочок роботи і їм плювати, чи вирішиться справа вцілому, чи ні. Інститут житлово-комунальних послуг безнадійно загниває. Тепер всі питання вирішуватиму лише на високому рівні, оскільки низькорівневі служби лише існують на папері, але не працюють фактично.
На даний момент я маю новий напрям до руху.
Хочу щоб жек мені відшкодував гроші, які я протягом 5 років оплачував за «обслуговування» ним труб. Оскільки труби жек 5 років не ремонтував то і гроші я оплачував ні за що. Це питання є принциповим.
Також сусід мені відшкодує матеріальні та моральні збитки через суд.
Станіслав
22.08.2009, 13:12:17
Ось Постанова про те які послуги має надавати ЖЕК і як розраховується плата за них. Чесно кажучи є в цій постанові смішні моменти, особливо про табличку з назвою вулиці і номером будинку.
Взагалі керівникам ЖЕКу до лампочки наші житлові умови - все-одно розмір їхньої зарплати від цього не залежить. Тому моя позиція - ОСББ, ОСББ і ще раз ОСББ. Але для цього необхідно масове навчання професійних домоуправителів.
vBulletin v3.8.0, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.